Protecție IP

Modul tipic de marcare de protejare IP contra prafului și a apei se bazează pe standardul SR EN 60529 (Grade de protecţie asigurate prin carcase). Conform acestui standard, prima cifră a clasificării IP (Ingression Protection) se referă la corpuri solide (praf), în timp ce al doilea se referă la protecția contra pătrunderii apei. Prima cifră indică de asemenea gradul de protecție IP contra atingerii.

Prima cifră A doua cifră
Valoare Semnificație Valoare Semnificație
0 Nesecurizat 0 Nesecurizat
1 Protejat împotriva corpurilor de diametru >50 mm (palmă) 1 Protejat împotriva picăturilor de apă cu cădere verticală
2 Protecție contra obiectelor având diametru >12 mm (deget) 2 Protejat contra picăturilor de apă cu cădere verticală sau într-un unghi de max. 15°
3 Protecție contra obiectelor având diametru >2.5 mm (unelte) 3 Protejat contra apei sub formă de ploaie. Protejat contra apei pulverizată căzând la un unghi de până la 60° față de poziția verticală.
4 Protecție contra obiectelor având diametru >1 mm (cabluri) 4 Protejat contra stropirii cu apă (din orice direcție)
5 Protejat parțial contra pătrunderii prafului. Pătrunderea prafului nu este împiedicată în totalitate, dar rata de acces nu împiedică funcționarea aparatului. 5 Protejat contra jeturilor de apă (din orice direcție)
6 Protejat total contra pătrunderii prafului. 6 Protejat contra jeturilor puternice de apă
7 Protejat contra imersiei periodice în apă
8 Protejat contra imersiei continue în apă
9K* Protecție ridicată contra imersiei în apă, precum și contra efectelor de curățare cu presiune ridicată.

Verificarea protejării IP69K IP Test IP69K* Protecția IP69K este specificată de standardul german DIN 40050. Prezintă protecție ridicată contra imersiei în apă și contra efectelor spălării cu presiune ridicată (curățare cu aburi). În timpul procesului de încercare, protecția este verificată cu apă fierbinte stropită în mod ciclic din mai multe direcții cu presiune de 100 bari.

  • 14-16 l/minut
  • apă cu temperatura de 80°C
  • Cicluri de 30 secunde
  • 100 bar

ECOLAB

Clasificările de protecție IP se referă la protecția contra apei, acestea nu garantează rezistența produselor contra efectelor de curățare și dezinfectare. Henkel-ECOLAB F&E no. Cu toate acestea, testul 40-1 analizează efectul imersiei timp de mai multe săptămâni în cazul diferitelor produse de curățat. Conform acestuia, dispozitivele cu certificat ECOLAB satisfac așteptările referitoare la cerințele de igienă în industria alimentară și farmaceutică. Alte indicații suplimentare, precum și informații mai detaliate pot fi obținute direct din standardul aferent, de la Organismul naţional de standardizare – ASRO.


partnerlogo